Članovima Upravnog Odbora

 Poštovani članovi Upravnog Odbora,

Gotovo deset meseci unazad, grupa lekara tada Instituta, potom SB Laza Lazarević, a zatim i naša Osnovna sindikalna organizacija, pozivajući se na zahteve Komisije za vanredni stručni nadzor Ministarstva zdravlja u vezi sa reformom i unapređenjem kvaliteta rada, te na zahteve Komisije za usaglašavanje standarda kvaliteta, pokušava da ukaže na određene probleme u radu i rukovođenju institucijom. Iako smo naše stavove iznosili isključivo na stručnim sastancima unutar institucije, to je rezultiralo neslućenom represijom od strane rukovodstva u smislu masovnih smena, premeštaja i otkaza, što nas je nateralo da te probleme iznesemo sudu javnosti. Medijski smo se povukli onoga trenutka kada su tekstovi poprimili tabloidne razmere senzacionalističkog pisanja bez naših izjava. Osim svojevrsne odmazde prema kolegama, takvo ponašanje rukovodstva institucije je prenelo atmosferu mobinga i na sve strukture zaposlenih, što je značajno otežalo naše i onako dovoljno teške uslove rada i potpuno narušilo poželjnu hijerarhiju koja obezbeđuje kvalitet pružanja zdravstvenih usluga, ali je nažalost trebalo mnogo meseci da ostali zaposleni shvate, a potom i na sopstvenoj koži osete probleme na koje smo skretali pažnju. Pri svemu tome, sve naše usmeno saopštene konstatacije i svi dopisi rukovodećim strukturama institucije ostali su ignorisani, a kao jedini odgovor su se pojavile krivične prijave i ostali modaliteti mobinga(dopis br.2692 od 06.08.2007g.; dopis br. 2811 od 16.08.2007g.; dopis br. 2843 od 20.08.2007g.; dopis br.2844 od 20.08.2007g.; dopis br. 3408 od 01.10.2007g.; dopis br.3777 od 25.10.2007g.; dopis br.3778 od 25.10.2007g.; dopis br.3970 od 07.11.2007g.; dopis br.3971 od 07.11.2007; dopis br.4605 od 21.12.2007g.; dopis br.4601 od 21.12.2007g.;i dopis koji Vam dajemo u prilogu iako je trebao biti dostavljen službenom poštom).

Poštovani članovi Upravnog Odbora, mi znamo da je G- dinu Ministru i njegovim saradnicima «Laze preko glave», ali «Laza» je jednostavno, kao jedna od najstarijih zdravstvenih i psihijatrijskih institucija u zemlji, personifikacija našeg društva i njegovo ogledalo.

Molimo Vas da još jednom razmislite da li dobro rukovođenje jednom ustanovom podrazumeva „skidanje glave” svakoj osobi sa naučnom titulom, gotovo svim iskusnim specijalistima sa višegodišnjim radom u instituciji, gotovo svim višim medicinskim tehničarima, svakom mladom lekaru koji odudara od proseka po znanju, entuzijazmu i naučnim potencijalima i svakom ko eventualno zbog nečega «podigne glas».

Ako nam je državni prioritet ulazak u EU, da li u instituciji gde radite trebaju da Vam «skidaju glavu», dok Vas u toj istoj EU primaju u eminentne stručne krugove i godinama unazad nagrađuju kao jedine stručnjake van teritorije EU? Da li treba da dođete u svoju zemlju, na svoje radno mesto, i da budete na stručnom sastanku okarakterisani kao nepodobni zato što se «švrćkate po belosvetskim kongresima»?. Da li naše mlađe kolege i dalje treba da skrivaju svoje naučne titule da ne bi rukovodstvu «boli oči»? Da li naši pacijenti trebaju i dalje da strahuju da li će sledeći put kada dođu u bolnicu zateći svog višegodišnjeg lekara na odeljenju ili uopšte u radnom odnosu? Da li naši pacijenti treba da budu dočekivani rečima, citiram: «Ti baš nisi normalan, tražiš tu budalu»?

Poštovani članovi Upravnog Odbora, žao nam je što uprkos našim ponavljanim zahtevima nismo bili u mogućnosti da ranije pokrenemo ovo pitanje pred Upravnim Odborom te niste mogli imati potpunije informacije, ali Vam se sada zahvaljujemo na posvećenoj pažnji i vremenu.

Napominjemo da je naš cilj povraćaj dostojanstva lekarskoj profesiji, a naš jedini motiv poštovanje prema našim pacijentima i ustanovi u kojoj radimo, što zaslužuje isključivo i jedino vrednovanje prema nečijim stručnim, naučnim, radnim i ljudskim kvalitetima.

S’ poštovanjem,

Mr sc med dr Gorica Đokić Mijailović

Predsednik OO ispred Izvršnog odbora OOSLFL

U Beogradu, 03.03.2008g.

Advertisements

5 thoughts on “Članovima Upravnog Odbora

 1. Dragi Bob Rock,
  kada su mudraci sa Mileta ukrašavali hramove ispisujući svoje mudrosti, rekoh im: “Kolege, odveć sam stara da bih Vam mogla pomoći, ali mogu vam dati jedan savjet.Upamtite dobro-većina ljudi je zla”. A sada mladiću moj, nakon tisućlijeća iskustva koje mi je moja mladost donijela, mogu ti na to i dodati:”A, neki braaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaateeeeeeeeeeeeeeee, vole i repa”.
  Girl N I

 2. Hvala na komentaru anonimne kolege. Upoznati smo sa svim iznetim informacijama, a pošto se oglašavate sa e mail adrese koja ukazuje da radite u Institutu Laza Lazarević, molila bih vas da mi u ličnom kontaktu izložite vaše ideje.
  Dr G.Đokić

 3. Poštovane kolege,
  Uprkos brojnim dopisima,jasno je da nema odgovora niti ima indicija da se dopisi čitaju.Članovi Upravnog odbora su bez pravnog statusa,neki u ostavci,neki bez motiva da participiraju u dešavanjima u ustanovi.Ceo je praktično bez legitimiteta,jer nema mandat.Treba računati i na to,da su neki u direktnoj interesnoj vezi sa v.d.
  Brojne smene,još gore otkazi,nisu znani van zidova ustanove.Nepoznato je,da je veliki broj lekara prijavljen od strane v.d., i da su pod krivičnim istragama.
  Unazad je primljeno nekoliko osoba,bez ikakvih realnih razloga(nekoliko lekara,uključujući ćerku v.d.)-opravdana je sumnja na iskonstruisane,ciljane otkaze radi stvaranja manjka lekara…I sve uz znanje dr Ivane Mišić,pom.ministra.
  Ipak,treba tražiti prijem kod ministra zdravlja,i sa dokazima tražiti ostavku.
  Vreme izmiče. Poštovanje

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s